24 mei 2023
Leestijd : 3 minuten

Japandi is een flexibele woonstijl

Japandi is een flexibele woonstijl

Wie net als ik van rust en eenvoud houdt, maar niet van kaal minimalisme, kan zich vast en zeker ook vinden in de Japandi woonstijl. Dit is een samensmelting van de Scandinavische woonstijl en de Japanse woonstijl. En de afgelopen jaren heeft deze serene woonstijl wat vernieuwingen doorgemaakt.

In de basis heeft Japandi een neutraal kleurenpalet van wit, grijs en aardetinten. Deze combineer je met natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en steen. Lage meubels herinneren aan Japan, net als strakke lijnen en gladde oppervlakken. Verder wordt gebruik gemaakt van veel natuurlijk licht en groen.

De meeste mensen beamen dat een minimalistische woonstijl misschien wel mooi is (al verschillen ook daarover de meningen) maar veelal ondoenlijk te realiseren in een huis waarin geleefd wordt. Japandi combineert daarom heel slim het vaak wat kille Japans minimalisme met de gezellige ‘hygge’ van Scandinavië.

Juist doordat veel mensen de beperkingen van minimalisme erkennen, ontstonden er in de loop der tijd meerdere varianten van deze woonstijl.

Welke Japandi stijlen zijn er nu?

Minimalistisch Japandi: dit komt het meest in de buurt van de klassieke Japanse stijl; strakke lijnen, neutrale kleuren, functioneel en praktisch.

Rustiek Japandi: natuurlijke texturen en materialen, ruw hout, geweven textiel, beige en bruin en warm, gezellig licht.

Modern Japandi: strakke, moderne lijnen en alle tinten van één kleur met minimalistische objecten en veel metalen accenten.

Scandinese: hierin ontmoet Scandinavië China. Traditionele Chinese elementen als bamboe en kalligrafie combineren met Scandinavisch functionalisme.

Wabi-Sabi Japandi: Japanse perfectie van imperfectie (wabi-sabi) met handgemaakte en ambachtelijke objecten, natuurlijke materialen en gedempte kleuren.

De esthetiek van deze stijl spreekt mij al heel lang aan. Maar om nu te zeggen ‘ik heb de Japandi stijl’, nee. Zo zal het veel mensen vergaan tijdens inrichten. En dat is helemaal prima. Een woonstijl is per definitie eigen en persoonlijk. Als ik er een naam aan moest hangen, heb ik een rustieke-moderne-wabi-sabi-Japandi stijl. Best een mond vol voor een minimalistische inslag…

Ga jij voor deze woonstijl? Onthoud dan gewoon vooral dat veel frutseltjes en accessoires de stijl verstoren. De gemene deler is eenvoud en functionaliteit boven overdaad. Dat betekent dat je de nadruk mag leggen op een aantal zorgvuldig gekozen centerpieces in jouw huis. Die ene prachtige vaas op dat antieke dressoir van oma is dus ook best Japandi.

Gepost door Fleur van Beek

Deel deze blog :

Meer weten over de Japandi stijl?

Onze interieurstylisten staan voor je klaar

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

09:00
09:00
09:00
09:00
09:00
gesloten

18:00
18:00
18:00
18:00
17:00

Jouw Decokay